Hälsingland - Gästrikland - Medelpad

Copyright © 2013 HUMLEDAL. All rights reserved.

Klik på nedenstående links for at se mere om stedet
Brug browserens returknap for at komme tilbage til skemaet efter at du har klikket på et af skemaets links

Husk at rul ned - der er tekst og billeder under skemaet

NATUR

 

KULTUR

Dellerne 

 

 Gudmundstjärn

 

Ingbo Källor 

 

Kojbyn i Ängersjö 

 

Kalkbrud ved Torsåker 

Ovansjö Ekopark

 Konjakspararen i Österström

 

 

 

Lassekrog 

 

Söderåsen v/ Torsåker

 

Stollgången i Storberget 

 

 Turistvägen Sevedskvarn - Gysinge 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Navn: Dellerne

Beliggenhed: vest for Hudiksval

Links:

 Beskrivelse: Dellerne - som vi tillader os at kalde de 2 søer vest for Hudiksvall. Helt tilfældigt blev vi gjort opmærksom på deres tilstedeværelse som seværdigheder på turistinfo’en og smuttede øjeblikkeligt deruda’. Via Hög kom vi til Näsviken og tog så vejen mellem de to søer. Det er en fin vej, meget at se på.
Ude ved Norrbo er der foruden en kirke et gammelt kirkemiljø med gamle kirkestalde og andre bygninger. Der er nydeligt at gøre ophold med noget spiseligt f.x. På nordsiden af vejen er to meget særprægede fyrretræer - Per Stabbe og Per Sto - og på sydsiden et gammelt gravområde fra vist nok jernalderen.
Lidt længere fremme, hvor søerne mødes er der på vestsiden et skanseanlæg, hvor de gode danskere har tillagt sig uvisneligt dårligt ry tilbage i 1600-tallet.
Man kan køre både mod nord og syd, vi kørte mod nord og op på Avholmberget, hvor der var en henrivende udsigt over hele det storslåede landskab.

 

 

 

 Navn: Ingbo Källor 

Beliggenhed: vej 67 mod Gysinge. Lidt før Tärnsjö er der mod vest en afvisning til Ingbo Källor 

Links:

 Beskrivelse: Ingbo Källor er et spændende undersøisk kildeområde.
Søerne ligger i et skovområde, der er spadserestier, som godt kan være fugtige.
Vi var der i overskyet vejr, og der hvilede et mystisk, let overnaturligt lys over søerne, da vandet er glasklart, og bunden er dækket af et hvidligt-giftiggrønt mineral. Samtidigt kan man så se kilderne vælde op igennem dette mineral rigtig mange steder.

Man har over en 15 års periode målt 40 liter i sekundet eller 4,3 millioner liter i døgnet.
Det er temmelig fascinerende at gå og kigge på - også for børn!
Ude ved Östaholm er der en flot strand med mulighed for bad i Dalelven, der ikke er så kold her, som det kunne lyde til. Der er temmeligt fladvandet, så hvis der ellers er nogen sol, sker opvarmningen ret hurtigt.

Besøgt 1994

 

 

 Navn: Kalkbrud ved Torsåker 

Beliggenhed: lidt syd for Torsåker vej 68

Links:

 Beskrivelse: Der er skilt med seværdighedskrusedulle og skilt med “Kalkbrott” ved vejen.
Et fantastisk smukt, helt overraskende sted, ca. 200 m langt, ca. 25 m bredt (varierende) og 20-30 m dybt. Hvor høje klipperne ved siderne er, ved jeg ikke. Det er vandfyldt med enkelte træklædte småskær.
I eftermiddagens sol er det simpelthen den rene idyl, bruges flittigt af omegnens beboere til rekreative formål f.x. fiskeri.
Der er en bro, hvor man får fine indtryk af det særprægede skue og som åbenbart også er vældig brugt som fiskebro.
Der går en vej langs højre side af bruddet ind til hele to vendepladser, hvor vi tillod os at overnatte på den ene og oplevede et hyggeligt folkeliv.

Besøgt 2000

 

 

 Navn: Turistvägen Sevedskvarn - Gysinge 

Beliggenhed: ved Gysinge på vej 67 mellem Västerås og Gävle   

Links:

 Beskrivelse: Kører man ad vej 67 til eller fra Gävle, vil man 5-8 km syd for Gysinge støde på en turistvej til Gysinge.
Den kan anbefales i overordentlig grad, den er storslået, da den 2 gange krydser Dalelvssystemet, som er aldeles spektakulært på grund af alle mulige snørkler og forgreninger.

Men bliv ikke fristet til at slå jer ned for natten i den flotte natur! Der er myg i mængder, som man - selv i Lappland - skal lede længe efter, og de er sultne. Vær sikker på, at jeres køretøj er helt tæt !

Besøgt 1994 

 

 

 

 Navn: Gudmundstjärn

Beliggenhed: Man kommer dertil f.x. ad vej 86 fra Sundsvall, kører til Indal og derfra mod nord op i landet mod Hallstaboderne.

Links:

 Beskrivelse: Gudmundstjärn - er en såkaldt selvhusholdning, en stor gård bestående af ca. 20 bygninger, fra omkring 1770. 5 generationer af den samme familie har beboet stedet i de 165 år, der var aktivitet.
Når man hører, at der først blev etableret kørevej til stedet i 1961, altså en del år efter, at de sidste var flyttet, forstår man ikke, at man har kunnet holde det ud.
Der er masser af aktivitet nu, guider, servering o.s.v. samt turister i hobetal.

Hvis man nu har lyst til noget sjovt og er “naturboer”, er der nogle formidable pladser, hvis man kører videre mod vejen mellem Ljustorp og Liden. Drej til højre ad denne. Lidt længere fremme mod Ljustorp er der på højre hånd et flot fjeld med masser af gederams og en vej med skiltet:
“Skogsväg - farar och hinder kan förekomma!”
Kør ind ad den og til venstre, hvor den deler sig. Man kommer op ad fjeldsiden og møder snart den første afsats, som er den med mest sol om aftenen og bedst udsigt. Lidt længere fremme er en stor vendeplads med masser af plads, men den første er bedst. Meget behersket luftbåret “dyreliv”. Kør endelig ikke til højre, hvor vejen deler sig - der er skummelt og meget fugtigt!

Besøgt 1997

 

 

 

 Navn: Kojbyn i Ängersjö 

Beliggenhed: vej 84 ca midtvejs mellem Âlvros og Kårböle 

Links:

 Beskrivelse: Et eksempel på en fin kojby med bl.a. en luseovn, desuden et Ekomuseum og masser af gode plancher med information om alt mellem himmel og jord.
I serveringen eventuelt mulighed for en speciel flæskeæggekage for skovarbejdere kaldet “kolbullar” lavet over åben ild. Den var indbydende og duftede herligt.

Besøgt 1997

 

 

 

 Navn: Konjakspararen i Österström

Beliggenhed: Fra Liden i Inndalen mod V, derefter vej 320 mod SØ til herregården Österström 

Links:

 Beskrivelse: I parken til denne herregård findes et meget specielt lysthus.

Det er opført på kanten af en sø og kan rotere, drevet af vandkraft. Det kan naturligvis prøves!

Lysthuset kaldes "Konjakspararen" og skulle være opført for at spare på konjakken. Når lysthuset roterede, skulle der ikke så mange glas til for at opnå virkningen af de dyre dråber. Man fortæller gerne historien på stedet.

Der findes også en gammel togvogn, som også har en historie at berette.

 

 

 Navn: Lassekrog

Beliggenhed: omkring 40 km vest for Ljusdal ved vej 84 

Links:

 Beskrivelse: Her ligger Albert Vikstens Kojby, en fornem samling af “kojar”, skovarbejder- og kolarhytter, i naturligt miljø.
Mange er tilgængelige, og har man tid og fantasi, kan man jo prøve at tænke sig ind i en dagligdag i såvel en enkeltmandskabine eller fælleshuset!
Man kan mageligt blive ret rystet over de forhold, mange havde i årevis, ja, hele liv. De var heller ikke altid så lange sådant et sted.

Der er også en tjæredal - et sted, hvor man udvinder tjære af træ. Endnu et tankevækkende sted!
Børn synes, det er temmelig spændende, hvis de altså kan komme over ulækkerhedstærskelen.

Besøgt 1996 

 

 

 

 Navn: Stollgången i Storberget

Beliggenhed: midtvejs mellem Hofors (vej 80) og Torsåker

Links:

 Beskrivelse: Cirka halvvejs mellem Torsåker og Hofors ligger Storberget med stollgång og gruber. Man skal muligvis købe billetter til foretagendet i Torsåker Turistinfo, det skulle vi i hvert fald i 1994, men da var det også helt nyetableret.
Selve stollgången er en 265 m lang minegang, hvor man af særdeles engagerede guider får stedets spændende historie præsenteret - fra hestenes arbejde, om sammenstyrtninger og indespærriger og “gruvfruns” advarsler og til 200 årige drypstensformationer, der ikke er ret store.
 Stedet ser ud, som da det blev forladt, ja, det håber jeg da, det stadig gør, for det var et barsk indtryk af menneskers dagligdag, man blev præsenteret for.
Der er “huller” i bjerget, så lyset sine steder baner sig vej ind, der er masser af is og sne og græsseligt koldt.

 Når man er kommet ud igen, kan man gå oven på bjerget og kigge ned i hullerne til gangene, man netop har bevæget sig igennem.

Besøgt 1994