HomeRejsedagbøgerVærd at seSverigeCampingBornholmFotoalbumGallerietGolden People StoriesKommentarLinksSitemap

woodframe_back.gif

Bornholms rundkirker

Generelt om rundkirkerne

Alle øens rundkirker er opført i perioden 1150-1250, iøvrigt samtidigt med Hammershus. I samme periode er der opført flere andre kirker på Bornholm, f.eks. Ibs kirke, Bodils kirke og Peders kirke. Rundkirkerne blev oprindelig opført som en kombination af kirke og fæstning. De har haft fladt tag og en form for vægtergang øverst oppe. Nutidens kegleformede træspånklædte tage er først kommet til i 1700-tallet. Fra samme tidsperiode stammer også de karakteristiske fritstående klokketårne.

Middelalderen var en temmelig urolig periode, der var vendiske sørøvere i Østersøen og korstogene mod Estland og Letland.
På det tidspunkt, da kirkerne blev opført ejede Ærkebiskop Eskil 2/3 af øen, og det antages, at han er bygherre til kirkerne.

Og så er der hele historien om kirkernes evt. forbindelse til korsridderne, som Erling Hågensen har beskæftiget sig indgående med Det kan du se mere om her: http://www.merling.dk og her: http://www.teambornholm.dk/Tempelridder/Bornholm_Skjulested.asp?langID=1

 

Ny kirke

 



 

Ny kirke, der ligger i udkanten af byen Nyker og er indviet til Alle Helgen, er den midste af øens rundkirker.

Den er kun i to stokværk og her er det også sværest at se den evt. oprindelige brug som fæstning.

Nylars kirke

 



 

Kirken - indviet til Skt. Nikolaus - ligger ved landevejen mellem Rønne og Aakirkeby.

Den er opført af kampesten og har tre stokværk og den for rundkirkerne karakteristiske tykke midterpille,
De to nederste stokværk har tøndehvælv.

Ols kirke

 



 

Kirken - indviet til Skt. Olaf - ligger i Olsker ca 4 km syd for Allinge.

Den er den højeste (26 m) og mest elegante af øens rundkirker. Den er også den højest beliggende, nemlig på en bakketop 112 m.o.h.

Kirken har tre stokværk, hvoraf det øverste oprindeligt var forsynet med vægtergang og brystværn.
Kirkens midtersøjle er meget kraftig i de to nederste stokværk og mere spinkel på det øverste, hvor den først er opført i forbindelse med den ændrede tagkonstruktion i 1700-tallet.

Østerlars kirke

 



 

Østerlars kirke - indviet til Skt Laurentius - er den største og mest kendte af øens rundkirker. Kirken ligger i udkanten af den lille by Østerlars og lige i nærheden af Bornholms Middelaldercenter, som bestemt også er et besøg værd.

Også den er opført af kløvede kampesten.
Skibet er 17 m i diameter og har tre stokværk.
De store stræbepiller er tilføjet i 1600-tallet.
Adgang til de øvre stokværk sker via en trappe inde i den tykke ydermur. Andet stokværk var tilflugtsrum, og øverste stokværk var forsynet med en vægtergang.

Kirken rummer flere kalkmalerier fra middelalderen, bl.a. på den store midterpille, som her i Østerlars er hul i det nederste stokværk (kirkens skib).

Copyright © 2011 HUMLEDAL. All rights reserved