Andre oplevelser - sommer 2006

 Stentorget

 Kivik - Årets æblebillede

 Västanå Jerngruva

 Biskopskällaren

Elsa Andersons Konditori

 Bade- og strandliv

Skovbrand 

 

 Stentorget

 Stentorget ligger ved Näs. Man kører fra Värmskog mod NV mod Rolfsbol. Herfra er der skiltning.
Vi befinder os midt ind i Sverige ca 100 km fra Kattegat og ca 250 km fra Østersøen og ca 175 m.o.h. og alligevel befinder vi os på gammel havbund. Vi skal en 7500 år tilbage til den såkaldte Ancyklussø som Vänern i dag er en rest af. På det tidspunkt, da området her var havbund, var der forbindelse til Kattegat mod vest.
Underligt af bevæge sig rundt på en rullestensstrandbred på dette sted.
"Strandbredden" er iøvrigt også bemærkelsværdig ved sin totale mangel på vegetation, skønt den i dag ligger omgivet af gammel skov.
 

 

 

 

 På vej over gammel havbund op mod Stentorget

 

 Stentorget - den 7500 år gamle strandbred

  Kivik - Årets æblebillede

Kivik - æblebyen - på Sveriges sydøstlige hjørne.
Når vi nu var på de her kanter og på denne årstid - først i september - så skulle vi da også lige se årets æblebillede. Det er jo ikke altid, man er lige enig med kunstneren i motivvalget, men ikke desto mindre er billederne jo lige imponerende hvert år.
Årets æblebilled var flot - da det må antages, at der nu i skrivende stund ikke er noget tilbage af det.
Årets kunstner er - lige som de seneste år - Emma Karp Lundström, der kalder sit værk for "Äppel, Päppel, Pirum, Parum". Jeg har fundet ud af, at det stammer fra en gammel svensk tælleremse.
Det måler 104 m2 og består af 35000 æbler eller ca 3 tons af  7 forskellige æblesorter, som så er anbragt på den store tavle ved hjælp af ca 70000 søm.
Lige imponerende og storslået hver gang, hvilket også dokumenteres af de mange mennesker, der var på havnen i Kivik denne ganske almindelige torsdag eftermiddag i september.
 

 

 

 

 
Detalje af billedet 

Elsa Andersons Konditori - Norberg

 Elsa Andersons Konditori i Norberg er et must, hvis man blot er indenfor en radius af  hundrede kilometer.
Mage til overdådighed i kager og andet bagværk skal man lede længe efter.
Konditoriet ligger midt i Norberg i en gammel bygning med aner fra 1700-tallet. Elsa Anderson startede sit konditori i 1916 og efter tilstrømningen at dømme, er det stadig en ganske god forretning.
I år "snød" vi lidt og bestilte to forskellige kager, som vi så delte - og - jo - der var rigeligt til hver af de to halve.
 

 

 

 

 

 

 

Bade- og strandliv

Sommeren 2006 - eller i det mindste det meste af de tre måneder vi tilbragte i det svenske - var rigtig flot, masser af sol og varme.
Derfor blev en del tid da også anvendt til badning og afslapning ved flere af de herlige svenske søer.
Et sted, som vi på grund af vores ture i fjeldet ofte vendte tilbage til, var en herlig plads lidt udenfor Arjeplog ved den den sydlige ende af søen Hornavan.
Her på en smal landtange går vejen fra vej 95 mod Norra Bergnäs. Landtangen har søen Hornavan på den ene side og søen Kakel på den anden side.
I området, der hedder Rappatjärn, er der også flere fiskesøer, samt en hel del forhistoriske levn.
 

 

Vores sted ved Rappatjärn

 

Stranden ved Kakel

 

 

 

Kakel

 

Ved Kakel

 

 

 

Ved Rappatjärn

 

Stranden ved Hornavan

 

Solnedgang over Hornavan

Skovbrand

Den 13. august var vi på vej mod Edefors da vi så store røgskyer. Vi var ikke i tvivl om, at det var en skovbrand vi kunne se. Der var da også både fly og helikoptere i luften over området.
Da vi i Edefors drejede af for at køre langs Luleälvens vestside og videre vestpå i retning af vej 45, blev vi stoppet af en politipatrulje, der meddelte, at vejen var spærret og området under evakuering. Så vi vendte og sluttede op i rækken af evakuerede biler. Fra broen over Luleälv i Edefors kiggede vi tilbage mod skovbrandsområdet.
 

 


I de følgende dage var aviserne fulde af reportager om skovbranden. Det tog 14 dage inden man havde kontrol over branden, og da var der brændt over 1500 ha skov. Det er den største skovbrand i Sverige nogen sinde.
 Årsagen antages at være gnister fra en skovningsmaskine.
Jeg kan kun sige, at det er ganske uhyggeligt at opleve.

Skannet billede fra avisen 17. august

Copyright © 2011 HUMLEDAL. All rights reserved