img27.gif
Landskabsblomst: Fjellsippa

Lappland

- nogle oplysninger om Lappland -

 

img1.gif
Same-flaget

  

 

Når man - som vi - kommer fra en lille ø som Bornholm til Sverige og måske især til den nordlige del af landet, er det ganske anderledes afstande, man skal forholde sig til.
Jeg har her på billedet anbragt Danmark og Bornholm ved et kort over Lappland, så man bedre kan forholde sig til størrelsesforholdet.

Det vi oplever, er de store afstande, hvor man kan køre i timevis næsten uden at møde modkørende.
Samt at der kan være meget langt til købmanden, så det gælder om at huske det hele. Eksempelvis holder vi meget af området i nærheden af den norske grænse på vej 95. Fra dette område er der ca 75 km til den lille butik i Jäckvik og knap 150 km til den større by Arjeplog - og så skal man jo også lige tilbage igen.

 

Lappland udgør godt en fjerdedel af Sveriges areal og er dermed Sveriges største landskab.
I landskabet Lappland bor der ca 95000 mennesker og området er på ca 110000 km
2, hvilket svarer til blot ca 1 indb/km2.
Til sammenligning er Bornholm på ca 600 km
2 og har et indbyggertal på ca 40000 eller ca 65 indb/km2.

Området indgår som en lille del af Sapmi, der omfatter de nordligste dele af Norge, Sverige, Finland samt Kola-halvøen i Rusland.
Lappland kaldes også for Europas sidste vildmark.
Landskabet er delt mellem Västerbotten og Norrbottens län samt et lille ubefolket område i syd, der indgår i Jämtlands län.
Omtrent halvdelen af Lappland ligger over 500 m.o.h.
Landskabet rummer samtlige 12 fjeldtoppe i Sverige, hvis højde overstiger 2000 m.o.h. Den højeste er Kebnekaises sydtop på 2104 m.o.h.

Klimatisk hører Lappland til kategorien fastlandsklima, hvilket betyder ofte meget lave temperaturer om vinteren. Til gengæld kan man ofte opleve nogle af Europas højeste temperaturer i området om sommeren.

Naturen er meget varieret fra fjeldområderne i vest til højlandsplateauerne i øst. Her findes store områder med - i mange tilfælde - stort set uberørt skov, både som nåleskov og birkeskov. Store sø- og moseområder og masser af vandløb fra små bække til de store elve.

KLIK HER for at se hvilke steder, vi har besøgt i Lappland

 

 

 


Lapplands-billeder
 

 

 

I Lappland har man den specielle sangform joik. Her er et eksempel fra en af de ypperste fortolkere - Solveig Andersson, med sangen Bjiejjie. Videoen indeholder også nogle fine billeder:

 

 

Og til sidst lidt underholdning fra nogle, der også godt kan li' Lappland - TAXI med nummeret LappRapp:

Copyright © 2011 HUMLEDAL. All rights reserved